Odredite cjelokupni proces želatinizacije različitih vrsta škrobova
Njemačka tvrtka Brabender u svom programu nudi i opremu za određivanje viskoziteta
škroba i proizvoda koji sadrže škrob. Instrument mjeri prirodni (čisti) škrob – pšenični,
kukuruzni, krumpirov i rižin škrob, kao i sve vrste modificiranog škroba. Mjerenje vrši pouzdano i ponovljivo, te daje kompletan profil reoloških svojstava vaših proizvoda:
▫ Sljepljujuća i želirajuća svojstva škroba i proizvoda koji sadrže škrob
▫ Viskozitet u toplom i hladnom
▫ Stabilnost ugušćivača ili vezivnih sredstava
▫ Kiselinska stabilnost škroba
▫ Ispitivanje ekstrudata
▫ Mjerenje industrijskog škroba
▫ Mjerenje tekućina, suspenzija, pasta
▫ Mjerenje enzimske aktivnosti brašna
Iz dobivenog viskozigrama se mogu očitati točke početka, maksimuma i temperature sljepljivanja, kao i viskozitet tijekom održavanja temperature te na kraju hlađenja.
Uz već dobro poznate uređaje, novitet u Brabender programu je ViscoQuick, koji za manje od 10 minuta provede želatinizaciju škroba, a svoju primjenu nalazi i u mjerenju viskoznosti gotovih proizvoda kao što su kreme, pudinzi, umaci, paste i sl.
- Micro Visco-Amylo-Graph
- Viscograph-E
- ViscoQuick