Potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Razvoj obiteljske tradicije opremanja laboratorija

Uređaj za određivanje kvalitete brašna - Farinograph

FARINOGRAPH®-AT – Nova tehnologija, optimirana ponovljivost i integrirano doziranje vode

  • ICC-norma broj 115/1
  • ISO 5530-1
  • AACC metoda broj 54-21
  • RACI, GB/T, GOST R, IRAM, FTWG, i drugi

Određivanje kvalitete brašna i njegovih karakteristika u obradi je osnovni zahtjev u mlinarskoj i pekarskoj industriji za osiguravanje optimalne i jednolike kvalitete brašna za brojne pekarske proizvode i tjesteninu, s naglaskom na:

  • Mjerenje koliko vode može brašno apsorbirati
  • Određivanje reoloških svojstava tijesta
  • Provjera proizvodnje i mješavina brašna u mlinu
  • Testiranje raženog brašna,  mase za biskvite, pjene od bjelanjaka itd.
  • Posebne namjene, npr. za čokoladu, žvakaće gume, ribu, sir, meso itd.
  • Testiranje punih formula za tijesta

Princip

Suspenziju brašno/voda stavite u grijani mjerni mikser u kojem će biti podvrgnuta određenom mehaničkom stresu od strane rotirajućih noževa miksera, pokretanih motorom koji je tako obješen da se može njihati.

Otpor tijesta noževima, a koji ovisi i viskoznosti tijesta, uzrokuje protivni otklon kućišta motora. Taj otklon se mjeri kao zakretni moment i on-line snima i iscrtava kao funkcija u preglednom dijagramu u bojama.

Prednosti:

  • Automatski sustav doziranja vode
  • Proširene softverske aplikacije
  • Promjenjiva brzina (0 - 200 min-1)
  • Veći  zakretni moment 20 Nm
  • Displej u boji prikazuje temperature
  • Snimanje dviju temperatura (dozirane vode i tijesta)
  • Izračunava energiju miješanja
  • Patentirano

Dodatni softver:

  • Programiranje profila brzine
  • Kreiranje pojedinih profila testiranja
  • Slobodno definiranje vlastitih metoda vrednovanja
  • Integrirane video-snimke pokazuju postupke testa
  • Automatski modus pohranjivanja (save mode)
  • Može se integrirati referentna krivulja

Detalji sustava automatskog doziranja vode:

  • Spremnik za vodu (2 l) se jednostavno uklanja
  • Kontrola temperature dodane vode
  • Vrlo malo održavanja
  • Točnost < 0.1%

Uz uređaj je u standardnoj isporuci 300g mjesilica. Ostali izbor mjesilica nalazi se niže.

 

Pregled uređaja

 

FARINOGRAPH®-E – Svjetski standard za testiranje kvalitete brašna

  • ICC-norma broj 115/1
  • AACC metoda broj 54-21
  • ISO 5530-1

Instrument se sastoji od pogonskog dijela s kontinuiranom kontrolom brzine i pridodanog mjernog miksera za miješanje tijesta koje treba testirati. Pouzdano i ponovljivo određivanje je osnovni zahtjev u mlinarskoj i pekarskoj industriji za osiguravanje optimalne i jednolike kvalitete brašna za brojne pekarske proizvode i tjesteninu, s naglaskom na:

  • Mjerenje koliko vode može brašno apsorbirati
  • Određivanje reoloških svojstava tijesta
  • Provjera proizvodnje i mješavina brašna u mlinu
  • Testiranje raženog brašna,  mase za biskvite, pjene od bjelanjaka itd.
  • Posebne namjene, npr. za čokoladu, žvakaće gume, ribu, sir, meso itd.

Princip

Suspenziju brašno/voda stavite u grijani mjerni mikser u kojem će biti podvrgnuta određenom mehaničkom stresu od strane rotirajućih noževa miksera, pokretanih motorom koji je tako obješen da se može njihati.

Otpor tijesta noževima, a koji ovisi i viskoznosti tijesta, uzrokuje protivni otklon kućišta motora. Taj otklon se mjeri kao zakretni moment i on-line snima i iscrtava kao funkcija u dijagramu jasnih boja.

Prednosti

  • Proširene softverske aplikacije
  • Promjenjiva brzina (0 – 200 min-1)

Dodatni softver

  • Programiranje profila brzine
  • Kreiranje pojedinih profila testiranja
  • Slobodno definiranje vlastitih metoda vrednovanja
  • Integrirane video-snimke pokazuju postupke testa
  • Automatski modus pohranjivanja (save mode)
  • Može se integrirati referentna krivulja

Uz uređaj je u standardnoj isporuci 300g mjesilica. Ostali izbor mjesilica nalazi se niže.

Mjesilice za Farinograph

Sigma mixer S 300

  • Za standardni Farinograph® test (300 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
  • Za miješanje tijesta za Extensograph® testove
  • Zamjenjivi noževi

Sigma mixer S 50

  • Za standardni Farinograph® test (50 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
  • Zamjenjivi noževi

 

Sigma mixer S 10

  • Za standardni Farinograph® test s uzorcima malih težina (10 g)
  • Za inkubatore i istraživački rad

Planetary mixer P 600

  • Za raženo tijesto i mase za biskvite
  • S kukom za tijesto, K-kukom, metlicom

Uređaj (tester) za testiranje tvrdoće i strukture

  • Za testiranje tvrdoće zrnja (pšenica, ječam, slad, itd.)
  • Posebni softver

...daljnji posebni mikseri na zahtjev

 

 

Pregled uređaja